marți, 17 mai 2016

TORTURI CU FONDANT


    De Florii am facut patru torturi. Unul pentru mine (sunt nascuta pe 27.04.), unul pentru NuTsu (este nascut pe 24.04.), unul pentru prietena noastra buna, Monica (este nascuta pe 25.04.), si unul pentru nasul nostru, Adrian Florian. Am sarbatorit impreuna la noi pe 23.04. Cel bleu este al lui NuTsu. Iar acestea sunt ale lui Monica si Adi:
 
    Nu am apucat sa le pozez felii, pentru ca ale lor le-am dat intregi acasa, ca si cadou, iar al meu si al lui NuTsu s-au mancat imediat.
    Reteta este simpla, dar cam migaloasa datorita faptului ca trebuie sa creezi ornamentele din fondant. Trebuie sa ai imaginatie si rabdare. Fiind prima data cand fac tort cu fondant, nu au iesit tocmai perfecte, dar promit sa ma specializez. Astea sunt florile creeate de mine:
 
Deci, iata reteta:
 
      INGREDIENTE:
     Pentru blat:
  6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 4 linguri de ulei, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, 1 plic de praf de copt.
     Pentru umplutura:
  1 plic de crema pentru prajituri de la Dr.Oetker, gem de fructe.
     Pentru insiropat:
  Eu am folosit un sirop facut de mine din apa indulcita cu sirop soc (primit de surioara mea draga Adela) la care am adaugat cativa stropi de Angelli Cherry, care i-a dat o aroma de sambure foarte placuta.
     Pentru ornat:
   Fondant de la Dr.Oetker, de toate culorile.
 
    MOD DE PREPARARE:
   Mai intai dam drumul la cuptor si tapetam tava de copt cu hartie de copt. Apoi separam albusurile celor 6 oua de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu cele 6 linguri de zahar, dar zaharul il adaugam treptat, in ploaie. Galbenusurile le frecam bine, bine cu cele 4 linguri de ulei, pe care il adugam tot treptat, ca la maioneza. Adugam galbenusurile peste albusuri amestecand usor, sa nu iasa tot aerul din albusuri. Dupa ce s-a omogenizat, adaugam esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si praful de copt stins in zeama de lamaie. Amestecam usor pana se omogenizeaza si apoi, treptat, adaugam si faina. Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si bagam la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30 de minute, dar dupa 20 de minute verificam cu scobitoare, care trebuie sa iasa curata. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul si il lasam la racit pe un grilaj.
    Cand blatul e gata racit ,il sectionam in 3 felii. Asezam prima felie de blat pe platou si o stropim cu putin sirop, descris mai sus, peste ea punem un strat de gem de fructe (eu am folosit la fiecare tort alt sortiment de gem: capsuni, fructe de padure, visine si prune). Asezam peste gem urmatoarea felie de blat pe care o stropim si pe ea cu sirop, peste care punem un strat de crema de prajituri de la Dr.Oetker (si aici am folosit diferite creme pentru fiecare tort: de vanilie, de ciocolata, de caramel si de lamaie), preparata conform instructiunilor de pe ambalaj. Apoi, punem si ultima felie de blat.
   Ei, peste aceasta, trebuie sa punem putina crema sau gem, pentru a face legatura intre blat si fondant.
    Fondantul se modeleaza foarte usor (exact ca o plastelina, ne aduce aminte de copilarie) ajutandu-ne cu zahar farin pe care il presaram pe planseta pe care vom modela fondantul, trebuie doar, asa cum spuneam mai sus, sa avem imaginatie si sa creem diferite figurine. Eu am ales sa fac flori pentru fiecare tort, ca desi fiecare dintre cei sarbatoriti au varste care depasesc copilaria, inca mai copilaresc, si s-ar fi certat: "Adi: Al lui Nutsu de ce e asa si al meu e altfel; Monica: Dar mie de ce nu mi-ai facut floarea cum este la al lui Adi" si asa mai departe. Nu ca nu mi-ar fi placut sa ii aud ciorcovaindu-se, ca pe fiecare dintre ei ii iubesc, dar cand mai incepea si NuTsu (pe care il iubesc din tot sufletul meu), care e cel mai copil dintre ei, mai copil decat Mihu meu iubit (fiul meu), care are varsta cea mai apropiata (inca) de copilarie, nu ne mai intelegeam. Asa ca am ales sa le fac asemanatoare, doar culorile difera. La culori nu s-au circovait (bag seama, am ales bine).
    Deci, modelam mai intai o foaie mare, rotunda de fondant, si groasa cam de 2-3 mm, pe care o asezam peste blat, iar apoi nivelam usor cu palma si pe deasupra si pe marginea blatului. Dupa ce ne-am lasat imaginatia sa se joace cu fondantul si am creat figurinele, le asezam dupa plac, peste blatul imbracat in fondant.
    Si uite asa, am creeat si cadouri pentru cei dragi, si m-am bucurat de bucuria lor, si mi-am amintit si de copilarie, jucandu-ma cu fondantul ca si cu plastelina. Doamne si ce bune au fost. Asta a fost cea mai mare satisfactie. Buneeeeee tareee!
 
 
 
   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu