MUCENICI
Pentru ca suntem in 9 martie si astazi se coc mucenici, am copt si eu si am si gasit Testamentul celor 40 de mucenici, care mi s-a parut a fi o pilda extraordinara pentru majoritatea dintre noi .
"Dupa traditia geto-dacica au fost 44 de mucenici, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Folcloristul Simion Florea Marian a tiparit o legenda, din Fratautul Vechi - Moldova, unde se vorbeste de ziua celor 44 de Sfinti. Insa, traditia crestina afirma ca au fost 40 de mucenici.
Testamentul Sfintilor 40 de Mucenici
Testamentul Sfintilor 40 de Mucenici a fost dictat de acestia atunci cand erau in lac Sfantului Meletie, episcopul Antiohiei. "Asadar, sa va departati de orice pofta si ratacire lumeasca. Caci marirea lumii este inselatoare si neputincioasa, infloreste pentru putin si indata se vestejeste ca iarba gradinii. Primind sfarsitul mai repede ca inceputul. Mergeti mai degraba la iubitorul de oameni Dumnezeu, care daruieste bogatie neimputinata celor ce alearga la El si da ca rasplata viata vesnica celor ce cred in El. Timpul acesta este folositor celor ce voiesc sa se mantuiasca, oferind prilejul potrivit pentru pocainta, pentru practicarea adevaratei vietuiri celor ce nu amana nimic pentru viitor. Caci schimbarea vietii este neprevazuta. Si chiar de ai cunoaste-o, vezi ceea ce este de folos si arata in modul acesta curatia credintei, pentru ca prin aceasta sa stergi urma pacatelor faptuite mai Inainte. Caci in starea in care te voi gasi, zice Domnul, in aceea te voi si judeca. Sarguiti-va, deci, sa fiti fara greseala in poruncile lui Hristos, ca sa scapati de focul cel nestins si vesnic. Caci glasul cel dumnezeiesc striga: Timpul s-a scurtat.
Mai presus de toate, cinstiti iubirea, caci numai ea singura respecta datoria iubirii fratesti si se supune legii lui Dumnezeu. Caci prin fratele cel vazut se cinsteste Dumnezeu Cel nevazut."
Citat din
www.crestinortodox.ro
Si acum sa trecem la preparat mucenici.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
1 kg de faina, 300 ml de lapte, 150 g de zahar, 50 g de drojdie proaspata, 1 ou integ, 3 galbenusuri de ou, 100 ml de ulei, un varf de cutit de sare, coaja rasa de la o lamaie, esenta de rom, 2 plicuri de zahar vanilat.
Pentru sirop:
1 l de apa, 100 g de zahar, coaja rasa de la o portocala, coaja rasa de la o lamaie, esenta de rom.
Pentru ornat:
300 g de nuca zobita grosier, 200 g de alune sarate zobite grosier, 400 ml de miere.
MOD DE PREPARARE:
Aluatul:
Mai intai pregatim maiaoa intr-un bol, din drojdia zobita, 2 linguri de zahar si 200 ml de apa calda, si 3 linguri de faina. Le amestecam pe toate si lasa sa se dospeasca vreo 10 minute.
Pana se dospeste maiaoa, punem intr-un bol faina, sarea, ouale, coaja rasa de lamaie, esenta de rom si zaharul vanilat. Laptele si zaharul le punem la incalzit pe aragaz, dar nu fierbem. Dupa ce drojdia s-a dospit, o turnam peste faina amestecand, apoi adaugam laptele caldut, amestecand in continuare pana se se incorporeaza toate ingredientele. Incepem sa framantam vreo 15-20 de minute, turnand putin cate putin uleiul. Va iesi un aluat elastic si pufos. Acoperim vasul in care am framantat cu folie alimentara si il asezam intr-un loc unde este cald si ferit de curent. Lasam sa se dospeasca aluatul 1 ora, timp in care isi va dubla volumul.
Siropul:
Punem apa intr-o craticioara, adaugam coaja rasa de la o portocala si de la o lamaie, zaharul,si esenta de rom. Lasam sa dea intr-un clocot si luam vasul de pe foc, lasandu-l la racorit.
Dupa ce aluatul s-a dospit, rupem din el bilute cam cat un ou de mari, pe care le rasucim pe planseta de lemn formand un fir de aluat cam de grosimea unui deget, apoi formam opturi din el. Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit timp de 15-20 de minute (cam atata timp mi-a luat mie la cuptorul meu, dar voi urmarit, pentru ca eu nu stiu cum coace cuptorul vostru).
Dupa ce mucenici s-au copt, ii lasam sa se racoreasca, apoi ii scufundam putin in siropul descris mai sus, ii scoate pe un platou si apoi le ungem partea de sus cu miere, peste care presaram nucile si alunele zobite grosier.
Mie mi-au iesit atat de pufosi si gustosi, ca s-au injumatatit imediat dupa ce i-am terminat de preparat (bineiteles ca NuTsu a fost primul care a infulecat).
Pofta buna!