miercuri, 30 martie 2016

Prajitura Siv



         Si uite cum de dragul nepotelului meu Luca Marian, care are 1 anisor si 7 luni, care de curand a bine voit sa imi dea si mie un nume, dupa indelungate rugaminti ale mamei (Nicoleta, nepoata mea) si buncii (Floricica, sora mea) lui, iar acest nume a iesit "SIV". Atat de drag mi-a fost incat prajiturii pe care am facu-o in ziua cand am aflat acest nume, i-am dat si eu la randu-mi numele de "Prajtura Siv".
         Deci, sa purcedem la preparat prajitura.

         INGREDIENTE:
     Pentru blat: 6 oua, 6 linguri de zahar, 7 linguri de faina, 5 linguri de ulei, 2 linguri de cacao, 1 praf de sare (cam un varf de cuti), 1 pliculet de praf de copt, esenta de rom.
     Pentru crema: 200 g de frisca lichida, 1 plic de intaritor de frisca, 1 cutie de mascarpone, 3 linguri de zahar, esenta de vanilie.
     Pentru ornat: 100 g de ciocolata rasa.

          MOD DE PREPARARE:
     Blatul: Mai intai separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu putina sare si cu cele 6 linguri de zahar adaugate treptat. Galbenusurile le frecam cu uleiul, care se adauga si el tot treptat ca la maioneza. Apoi, peste ele adaugam cele 2 linguri de cacao si esenta de rom. Incorporam si albusurile batute spuma peste galbenusuri, dar tot treptat. Peste aceasta compozitie adaugam cele 7 linguri de faina amestecata cu praful de copt, bineinteles tot treptat. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si introducem tava la cuptorul preincalzit, la treapta cea mai de sus a cuptorului, la foc mediu. Eu am tinut blatul in cuptor cam 20-25 de minute, dupa ce am facut testul cu scobitoarea. Timpul de coacere e in furnctie de cum coace cuptorul fiecareie. Al meu cam arde un pic..dar imi fac treaba cu el, asa cum este... Scoatem blatul copt si il lasam sa se raceasca.
    Crema: Batem frisca spuma tare impreuna cu 3 linguri de zahar si 1 plic de intaritor de frisca, pe care o adaugam dupa ce am batut deja frisca foarte bine. Peste frisca adugam mascarpone treptat, nu tot odata si apoi esenta de vanilie. Va iesi o crema consistenta, voluptoasa si deosebit de gustoasa...fina...
     Dupa ce blatul s-a racit, il taiem in cuburi de marimea pe care o doriti. Eu le-am facut mai micute, mi s-a parut ca sunt mai delicate. Peste fiecare cub ornam cu posul in diferite modele, dupa cum aveti chef, crema de frisca si mascarpone. Iar peste crema, ningem cu ciocolata rasa. Mie mi s-a parut delicioasa. Nu este nici prea dulce, nici prea gretoasa, dar nici prea fada.
               
                                       POFTA BUNA!

      






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu