joi, 17 martie 2016

TORT TES


           Ce prajitura sa fac cu ceea ce am prin casa? Dar vreau sa iasa si aspectuoasa...M-am inspirat si de pe internet si am adaptat un tort cu ceea ce aveam si a iesit un tort aspectuos si delicios. Si mi-am permis sa-i dau numele meu. Iata reteta.
 
          INGREDIENTE:
      Pentru blat: 7 oua, 7 linguri de zahar, 7 linguri de faina, 5 linguri de ulei, 1 pliculet de praf de copt, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie, gem de mere.
      Pentru umplutura: 1 plic de crema de vanilie Dr. Oetker, 1 plic de crema de ciocolata Dr. Oetker, 5 piscoturi de sampanie, o portocala taiata felii.
      Pentru decor: Dulceata de lapte cu cafea ( pe care am zis ca nu trebuie sa o stric mancand-o ca si dulceata pentru ca e minunata pentru ornat prajituri in loc de glazura, si pe care am primit-o de la draga mea nepotica, Cristina), 1 portocala taiata felii.
 
          MOD DE PREPARARE:
     Mai intai am preparat rulada care are rol de blat. Am separat albusurile de galbenusuri, am batut albusurile spuma cu zaharul pe care l-am adaugat treptat. Galbenusurile le-am frecat cu uleiul pe care l-am adugat treptat ca la maioneza, peste care am adugat coaja rasa de lamaie si esenta de rom. Am turnat treptat galbenusurile peste albusuri amestecand usor. Dupa ce compozitia s-a omogenizat, am adaugat praful de cop si faina tot treptat, rezultand o compozitie un pic mai consistenta decat cea de clatite. Am tapetat tava cu hartie de copt si am turnat compozitia, apoi am introdus tava la cuptorul preincalzit pe cea mai inalta treapta a cuptorului si am lasat sa se coaca cam vreo 20 de minute, facand testul cu scobitoarea. am umezit un prosp de bucatarie curat si am rasdturnat blatul peste prosop, apoi am rulat prosopul strans, si al lasat sa isi ia rulada forma cam vreo 5-10 minute. Am desfacu prosopul, l-am indepartat de blat si peste blat am intins dulceata de mere pe care am preparat-o eu. Am rulat blatul si l-am lasat vreo 10 minute sa se mai odihneasca. Rulada astfel odihnita, am taiat-o in felii subtiri de 1 cm, pe care le-am asezat intr-un bol adanc, cu fundul rotund si tapetat cu folie alimentara, pe care am taiat-o in asa fel incat sa se rasfranga peste bol destul de mult, astfel incat sa imbrac cu felii de rulada peretii bolului. Am preparat cremele dupa instructiunile de pe plic si am asezat peste rulada mai intai crema de vanilie peste care am asezat feliile de portocala, iar din loc in loc am infipt jumatati de piscot. Peste crema de vanilie am asezat crema de ciocolata, iar peste aceasta am mai pus in strat de felii de rulada. Astfel finalizata, am infasutar tortul cu folia alimentara rasfranta peste bol. Am presat putin cum mana pentru a uniformiza si am dat tortul la frigider pentru 2 ore. Dupa ce s-au scurs cele 2 ore, am scos tortul din frigider si l-am ornat cu dulceata de lapte si cafea, peste care am asezat feliile de portocala.
      E delicios, frumos si se termina imediat.
 
Iata si dulceata de lapte si cafea de care spuneam:
 
 
Si iata si tortul taiat si de graba mancat:
 
 
POFTA BUNA!
 
 

Un comentariu: