marți, 26 iulie 2011

Rulouri cu branza


Facute din aluat de paine si cu branza trimisa de Adela (sora mea draga) de la Sibiu si unse cu ou si presarate cu mac si nuca de cocos, au iesit niste rulouri minunate si gustoase. Niste aperitive excelente, pe care le poti servi oriunde, oricand.

Ingrediente:
- 500 g faina
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar
- 25 g drojdie proaspata
- 2 linguri de ulei
- apa calda cam cat sa facem un aluat vartos
- 300 g branza tare pe care sa o putem rade pe razatoare
- 1 ou pentru uns aluatul
- seminte de mac si nuca de cocos pentru presarat pe deasupra rulourilor

Mod de preparare:
              Faina o punem intr-un castron adanc, facem o gropita la mijloccu podul palmei, peste care punem sarea, zaharul, drojdia si uleiul, apoi, putin cate putin, punem apa calda si framantam pana cand aluatul se dezlipeste de pe maini si atunci cand il taiem cu cutitul are bule de aer ca niste mici gropite. Deci, framantatul este foarte important la aluaturile dospite. Acoperim aluatul cu un prosop curat si lasam sa se dospeasca vreo 45 de minute, pana isi dubleaza volumul.
             Dupa ce aluatul s-a dospit, intindem o foaie dreptunghiulara cam de 1/2 cm grosime. Branza o dam pe razatoare mare. Presaram branza pe marginea foii de aluat si apoi rulam pama se impreuna aluatul si se astupa branza, apoi taiem ruloul si facem altul. Si uite asa pana terminam aluatul si branza. Mie mi-au iesit 4 rulouri pe care le-am crestat inainte sa le bag la cuptor si apoi le-am uns cu ou batut si am presarat mac si nuca de cocos. Cam asa:


Am tapetat tava cu hartie de copt si am asezat rulourile apoi le-am bata la cuptor cam pentru 45 de minute. Cand le-am scos, le-am stropit cu apa rece si le-am acoperit din nou cu prosopul si le-am lasat sa se abureasca si sa se odihneasca aproximativ 20 de minute. In felul asta raman moi si pe deasupra si sunt mai pufoase. De taiat le taiem dupa ce se racesc, cai altfel se incrudeaza aluatul si nu-i tocmai bun. Acelasi luycru se intampla la toate aluaturile dospite. Deci, cam asa au iesit si au fost..mmmmm.....delicioase! :)

                                   Pofta buna!



      

vineri, 22 iulie 2011

Sarmalute in foi de varza dulce


E mancarea mea preferata. Sarmalutele. Si mai ales in foi de varza dulce. Iata reteta pe care am preparat-o azi.

Ingrediente:
- 1 varza mare
- 1 kg de carne tocata (pulpa de porc)
- 1 ciolan afumat dezosat
- 2 cepe mari
- 100 g orez
- 5 linguri de bulion
- sare si piper dupa gust
- sare de lamaie pentru oparit varza
- cimbrisor si foi de dafin

Mod de preparare:
                Mai intai curatam varza de primele 2 foi si ii scoatem cotorul, unde vom umple cu sare si sare de lamaie. Intr-o oala mare in care sa incapa varza, punem apa la fiert cam jumatate. Cand apa s-a incalzit vom pune si varza cu gaura format la scoaterea cotorului in jos. Lasam sa dea cateva clocote bune, si intorcem varza si pe partea cealalta. Si procedam asa de cateva ori. Mai putem oparii varza si foaie cu foaie, dar mie mi-e mai comod asa, intreaga.
               Dupa ce varza s-a oparit, desfacem foile si le lasam la scurs.
               Carnea tocata o punem intr-un castron mai adanc, peste care punem 1 ceapa tocata marunt, orezul spalat in 2 ape, 2 linguri de bulion, sare si piper dupa gust si cimbrisor atat cat luam intre degete. Si amestecam bine compozitia.
              Taiem fiecare foaie de varza in doua (pentru ca mie imi plac sarmalutele mai mari) si umplem fiecare jumatate cu carnea tocmai preparata. Si impachetam.
              Dupa ce sarmalutele au fost formate, pregatim oala in care le vom fierbe astfel: In oala punem la incins untura (eu cu untura le-am facut, pentru ca le fragezeste mai repede), sau ulei. Apoi tocam marunt si cealalta ceapa si o punem in oala, alaturi de ciolanul afunat taiat bucati mai micute, dar nu tot, doar jumatate. Dupa ce ceapa s-a calit putin, adaugam si celelalte 3 linguri de bulion ramase peste care punem varza tocata, cea ramasa de la foi, adica inima verzei, apoi sare si piper dupa gust si cateva foi de dafin si putin cimbrisor. Adaugam sare si piper dupa gust si incepem sa asezam sarmalutele in oala. Dupa primul strat de sarmalute, mai punem si restul de ciolan afuma taiat felii subtiri si apoi alt rand de sarmalute, pana le terminam. Punem peste sarmalute cateva foi de varza si apoi punem apa cat sa acopere sarmalutele. Si punem la foc. Lasam pana da cateva clocote si apoi mutam oala in cuptorul incins in prealabil. Eu i-am pus si capac pana s-au fiert mai bine si apoi am luat capacul si am mai lasat vreo 10 minute sa se faca un pic crocante. Am tinut la cuptor cu totul cam 2 ore si jumatate.
              Au iesit o nebunie de arome si de gust. A infulecat MihaL rapid vreo 4. Acum urmeaza sa vina si Nutsu de la serviciu sa infulece si el :).

             Pofta buna!

joi, 21 iulie 2011

Prajitura bicolora


Trebuie doar sa ai imaginatie si sa combini retetele sa iti iasa o prajitura extraordinar de buna. Si nu o spun eu, ci cei care au mancat-o. Si va dau si voua reteta sa o incercati.

Ingrediente:
Aluat:
- 6 oua
- 1 cana de zahar
- 1 cana de faina
- 2 linguri de cacao
- o fiola de esenta de rom
- 1 plic de praf de copt
- 3 linguri de ulei
Crema alba:
- 300 g frisca
- 1 banana
- 3 plicuri de zahar vanilinat
- 100 g ciocolata alba de menaj
Crema neagara:
- 1 plic de crema de ciocolata de la dr.Oetker
- 250 ml lapte
- 4 linguri de zahar
Glazura:
- glazura de ciocolata de la dr.Oetker

Mod de preparare:
       Blat: - Batem spuma albusurile cu zaharul. Galbenusurile le frecam cu uleiul adaugand uleiul lingura cu lingura. Faina si cacaoa le cernem intr-un vas peste care punem si plicul de praf de copt. Apoi incorporam. Mai intai galbenusurile in albusuri, apoi peste acestea punem putin cate putin faina amestecata cu cacaoa si praful de copt. Si le amestecam de jos in sus sa nu scada albusurile. Adaugam si esenta de rom.Tapetam  o tava dreptunghiulara cu hartie de copt si turnam aluatul. Dam la cuptor cam 20 - 25 de minute.Dupa ce s-a copt, scoatem tava si lasam blatul sa se raceasca.
      Crema alba: - Batem frisca cu mixerul. Banana o punem in robotul de bucatarie si o mixam pana se face pasta. Ciocolata o radem pe razatoare mica. Si apoi, intr-un vas le amestecam pe toate, impreuna cu zaharul valinilat.
      Crema neagra: - Desfacem plicul de crema de ciocolata si impreuna cu laptele si cele 4 linguri de zahar mixam pana se face crema.
      Asamblarea: - Blatul il taiem pe orizontal in trei. Peste prima bucata de blat punem cu lingura suc de portocale si asezam una din creme, iar peste cea de a doua, dupa ce am insiropat-o si pe ea, punem cealalta crema. Urmeaza cea de a treia bucata de blat, peste care turnam glazura care se prepara foarte simplu. Cu 4 linguri de apa si plicul de glazua, amestecam pana se obtine glazura.



Dupa ce am pus si glazura, dam prajitura la frigider pentru 2-3 ore si deabia apoi o taiem si pe fiecare bucata punem cate un mot de frisca peste care punem ce vrem si ce avem. Fructe proaspete ( cirese, capsuni, mure, fragi), bombonele de ciocolata, jeleuri, sau, cum ama pus eu , ca asta aveam, jumatati de pufuleti cu ciocolata.
       Va spun ca a avut un asa succes cum nu se putea mai bine. Am dus la fete, la NuTsu la serviciu si mi-au multumit si m-au felicitat. Nu va mai spun ca MihaL si NuTsu au mancat cate 2 odata.:)

           Pofta buna!




       

miercuri, 20 iulie 2011

Salata de vinete


Aveam vreo 5 vinete maricele si m-am gandit sa fac o salata de vinete. Foarte bune!

Ingrediente:
- 5 vinete mari
- 1 ceapa rosie
- maioneza
- sare dupa gust

Mod de preparare:
                   Coacem vinetele la cuptor, apoi le curatam de coaja si le tocam pana devin ca o pasta. Ceapa o curatam si o dam pe razatoare mica, apoi o stoarcem de zeama ramasa si o amestecam cu vinetele.
                   Adaugam sarea si maioneza dupa gust. Si amestecam pana se incorporeza. Foarte buna cand o mananci alaturi de rosii proaspete si cateva fire de arpagic. :)

                      Pofta buna!

luni, 18 iulie 2011

Salata de cruditati cu sprot afumat


Ingrediente:
- 300 g sprot afuma
- 4 cartofi fierti
- 3 rosii proaspete decojite
- 2 castraveti proaspeti
- 1 ceapa rosie
- 100 g masline verzi fara samburi
- frunze de telina
- patrunjel
- 2 frunze de busuioc

Pentru dressing:
- 2 linguri ulei de masline
- zeama de la o jumatate de lamaie
- sare si piper dupa gust

Mod de preparare:
              Punem la fiert cartofi ( in coaja).  Dupa ce s-au fiert ii taiem cubulete. Rosiile le curatam de coaja si le taiem marunt. Procedam si cu castraveti la fel. Taiem si ceapa tot marunt (cubulete). Sprotul il curatam de eventualele intestine, ii scoatem coloana vertebrala si il taiem si pe el marunt. Verdeata o tocam si apoi incepem sa amestecam totul intr-un bol sau, cum am facut eu, intr-o strachina mare de lut :). Adaugam si putina sare si maslinele intregi.



              Preparam si dressingul, amestecand uleiul cu zeama de lamaie si cu sarea si piperul.
              Apoi turnam dressingul peste salata si amestecam.
              Salata este gata. Buna, usoara si delicioasa! Mmmmm, minunata!

              Pofta buna!

vineri, 15 iulie 2011

Piept de pui cu ciuperci pleurotus


Ma gandeam ca pe caldura asta trebuie sa fac mancare. Si ce mancarica pot gati si repede si usor si bun? Piept de pui cu ciuperci pleurotus. Buna idee. Se face si repede si e si gustoasa.

Ingrediente:
- 1 piept de pui
- 500 g ciuperci pleurotus
- 1 ardei gras
- 3 linguri de smantana
- 4 graunti de usturoi
- rozmarin uscat
- patrunjel
- sare si piper dupa gust

Mod de preparare:
                  Pieptul de pui se spala si se taie fasii. Ciupercile se spala si se taie in bucati mai mari.In doua tigai se pune ulei la incins si rozmarin uscat. Intr-una din tigai se pune pieptul de pui, iar in cealalta se pun ciupercile pleurotus si usturoiul doar zdrobit, pentru aroma. Le lasam pe amandoua sa se caleasca si cand sunt gata, peste pieptul de pui se toarna smantana si se mai lasa la fiert un minut, doua, iar peste ciuperci vom pune ardeiul gras taiat fasii.Saram si piperam ambele mancaruri din ambele tigai.
                  Cand sunt gata se adauga patrunjel in ambele tigai.
                  Astfel fiind gatit pieptul de pui cu pleurotus, asezam frumos pe farfurie cam asa:


                            Pofta buna!

joi, 14 iulie 2011

Tocanita de rosii cu organe de porc


M-am trezit dimineata cu o pofta nebuna de tocanita de rosii, dar in acelasi timp aveam si pofta de organe de porc. Asa ca le-am combinat si a iesit tocanita de rosii cu organe de porc. Buuuuna!

Ingrediente:
- 1 bucata cam de 500 g de ficat de porc
- 2 inimi mici de porc
- 1 bucata de limba de porc
- 1 bucata de fleica de porc cam de 300 g
- 2 kg de rosii proaspete si bine coapte
- 1 ardei gras galben
- 1 morcov
- 4 cepe potrivite
- cimbru uscat cam cat iei intre degete
- patrunjel, oregano, busuioc, leustean, toate verzi, proaspete
- 1/2 lingurita de boia, dulce sau iute, dupa preferinta (eu am pus iute)
- sare si piper dupa gust

Mod de preparare:
                      Spalam organele bine, bine si le taiem cubulete. Limba o dam intr-un clocot in apa , pentru a putea curata bine partea alba de deasupra, care nu-i comestibila.  Intr-o cratita mai adanca, cu ulei incins, punem organele la calit.

Spalam si tocam legumele iar rosiile le curatam de pielite.Verdeata o spalam si o tocam marunt.


Cand organele sunt calite, adaugam legumele tocate si le lasam si pe ele sa se caleasca putin. Adaugam cam 300 ml de apa si lasam sa fiarba organele si legumele bine. Dupa ce a scazut apa, adaugam rosiile. Lasam din nou sa scada si la sfarsit adaugam boiaua, sarea si piperul si verdeata tocata. Mmmmm, aromata, gustoasa, aburinda... buuna ! Am mancat si eu si baietii mei cu mare pofta.


Adevarul e ca aceasta mancare e putin mai mult consistenta si un piculet grea, dar odata la nu stiu cat timp, merge sa mananci si o lecuta mai consistent, chiar daca ingrasa :).

                              Pofta buna!

miercuri, 13 iulie 2011

Cornuri pufoase

De ce trebuie sa dau bani ca sa mananc un corn care nu prea are gust si consistenta cum sunt cele ambalate din magazine? Ce? Eu nu pot sa imi prepar singura cornuri cate vreau care sunt bune si nu au E-uri si alti aditivi? Ba uite ca da. Si iata ce a iesit. Niste cornuri care nu au avut viata lunga in farfurie, ca au fost infulecate in cateva ore :)

Ingrediente:
- 1 kg de faina
- 50 g de drojdie proaspata
- 1 lingurita de sare
- 4 linguri cu miere
- 3 linguri cu zahar
- 500 ml de lapte
- 50 g de unt

Mod de preparare:
          Faina o asezam frumos intr-un lighean mai mare, facem o adancitura la mijloc unde adaugam sarea si drojdia sfaramitata.
          Laptele il punem la foc mic intr-o craticioara, impreuna cu mierea, zaharul si untul. Cand untul este topit, dam deoparte craticioara si lasam sa se racoreasca. Cand este numai caldut, punem laptele peste faina si framantam cu indarjire aluatul. Acoperim aluatul cu un prosop curat si lasam la dospit pana isi dubleaza cantitatea.
          Astfel fiind pregatit aluatul, il intindem cu sucitorul in forma de sfera si grosime cam de 1 cm si il taiem in triunghiuri ca la pizza. In fiecare triunghi punem la mijloc gem cu nuca pisata. Asa am pus eu, dar le putem umple si cu ciocolata si cu gem simplu si cu budinca si cu diferite creme, la alegere.
          Apoi rulam triunghiul, de la baza spre varf.
          Cornurile formate astfel, le asezam in tava acoperita cu hartie de copt si le mai lasam sa se odihneasca inca 15 min. Bagam tava la cuptor si le lasam pana s-au rumenit si umflat ca niste pitute. :)
          Dupa ce am scos tava din cuptor, preparam un sirop din apa si zahar si ungem cu el fiecare corn in parte. Ii va da stralucire si inca un strop de dulceata.

          Pofta buna!


Ciorba de salata cu afumatura

E o ciorbita usor si repede de preparat si care mie imi aminteste de ciorba de burta. E usor asemanatoare, doar ca aceasta nu are burta dar are in schimb slanina afumata. Aceasta ciorbita am gustat-o prima data la sora mea Adela din Sibiu. Preparata cu slanina de Sibiu si salata din gradina ei, mi s-a parut minunata si bineinteles ca am luat reteta si am gatit-o si eu.

Ingrediente:
- 4 capatani de salata mari
- 300 g de slanina afumata (mai mult sau mai putin , dupa gustul fiecaruia)
- 2 capatana de usturoi mari
- 4 oua
- smantana dupa gust
- bors dupa gust
- 1 capatana de usturoi pentru aroma de la sfarsit

Mod de preparare:
              Spalam salata, taiem slanina bucatele mici si subtiri, curatam cele 2 capatani de usturoi. In oala in care vom gati ciorba, cu putin ulei, vom pune mai intai slanina la prajit, dupa care, usturoiul tocat marunt, il calim 2-3 minute. Salata o taiem fasii si dupa ce am pus apa peste slanina si usturoi, punem si salata la fiert. Vom lasa sa fiarba pana ce salata s-a inmuiat, ii punem si bors dupa gust, apoi, din oua, preparam o omleta, pe care o taiem si pe ea fasii si o punem in ciorba in momentul in care am dat oala la o parte de pe foc. Tocam si cealalta capatana de usturoi si o punem in ciorba. Si arata cam asa:


Dar in farfurie vom adauga si smantana, care ii va da un gust mai cremos si consistent. Mie mi s-a parut o ciorba extraordinara. Usoara si aromata, vesela si jucausa :).
 
          Pofta buna!


Sprot evantai



Pentru ca este foarte cald, m-am gandit sa gatesc niste evantaie din pestisori, care sa ne racoreasca si la propriu si la figurat. Sunt crocanti si usor de digerat si nici nu ingrasa. Si, pe langa asta, mai sunt si extraordinar de gustosi.

Ingrediente:
- 1 kg de sprot congelat
- sare dupa gust
- malai pentru gatit pestisorii inainte sa fie pusi in tigaie

Mod de preparare:
                    Dezghetam mai intai pestisorii si apoi ii curatam de intestine. Eu le-am taiat si capetele, mie nu imi plac. Apoi ii spalam bine si in interior si in exterior si ii saram. Luam cutiuta cu scobitori sa o avem la indemana si pe fiecare scobitoare infigem de codite cate 5-6 pestisori.
Evantaiele fiind formate, le luam unul cate unul si le trecem prin malai, apoi direct in tigaia cu ulei incins si lasam sa se rumeneasca bine pe ambele parti.

Ii scoatem pe farfurie si pestisorii sunt numai buni de mancat, cu mujdei de usturoi pe deasupra si mamaliguta calda langa ei. :)
      Pofta buna!

joi, 7 iulie 2011

Turnulete de chiftele cu legume



Cum sa nu profiti de faptul ca au aparut legumele de gradina proaspete si gustoase? Asta am si facut. M-am bucurat si bucuria mea a creeat o minunatie de reteta care ne-a incantat papilele gustative si mie si baietilor mei (NuTsu si MihaL). Turnuletele de chiftele cu legume sunt o combinatie de carne cu legume, delicioasa. Iata reteta:

Ingrediente:
Pentru chiftele:
- 1 kg carne tocata
- 1 ceapa
- 1 capatana de usturoi
- 1 legatura de patrunjel
- 1/2 paine inmuiata in lapte
- sare si piper dupa gust
Pentru asamblare:
- 1 vanata potrivita
- 1 dovlecel
- 1 ceapa rosie
- 2 cartofi mari
- 10 felii de bacon (sau costita afumata)
- 10 felii de cascaval
Mod de preparare:
 Chiftele:
Inmuiem painea in lapre si apoi o stoarcem bine. Ceapa si usturoiul le curatam. Ceapa o tocam marunt, iar usturoiul il pisam. Tocam patrunjelul marunt. Impreuna cu carnea tocata, amestecam bine bine ceapa, usturoiul, patrunjelul si painea inmuiata in lapte, formam chiftele cat palma din jumatate din cantitatea de carne si jumatate formam bilute mai mici. Intr-o tigaie cu ulei incins prajim cu grija chiftelutele astfel formate.


Pentru asamblare:
Cartofii ii curatam si ii punem la fiert cu putina sare. Vanata, dovlecelul si ceapa, le curata, le spalam si le taiem felii rotunde cam de 1 cm si le prajim si pe ele in ulei incins.

Acelasi lucru vom face si cu baconul


Astfel fiind pregatite ingredientele, trecem la asamblarea turnuletelor.
Asamblare:
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, asezam mai intai cartofii fierti si taiati felii rotunde. Peste cartof, asezam o felie de vanata, peste vanata o chifteluta mare , peste chifeluta o felie de bacon si peste bacon o felie de dovlecel.
Iar peste toate acestea, asezam o felie de cascaval.

Bagam tava la cuptor pentru 15-20 de minute, cat sa se topeasca cascavalul. Cand am scos tava, deasupra turnuletelor adaugam un mot de chifteluta rotunde.

Astea-s turnuletele mele :) . Minunate si delicioase. Eu le-am servit alaturi de salata de rosii si putin sos de soia.
              Pofta buna!

marți, 5 iulie 2011

Salata de fasole teci





Ingrediente:
- 1 kg fasole teci fideluta
- 1 pahar de ulei
- 3 rosii bine coapte
- 2 castraveti potriviti
- 1 capatana de usturoi
- 2 linguri de smantana
- sare si piper dupa gust

Mod de preparare:
                      Fasolea se curata de codite, se spala in jet de apa, si se pune la fiert intr-o oala mai maricica, cu apa cat sa acopere fasolea. Adaugam cam 1/2 lingurita de sare si lasam sa fiarba. Cand fasolea este fiarta, o strecuram de apa si o punem intr-o tigaie cu ulei incins in prealabil si lasam sa se caleasca un pic. Dupa ce s-a calit, rasturnam fasolea intr-un bol mai adanc.
                      Rosiile si castravetii le curatam de coaja. Rosiile le tocam marunt, iar castravetii ii dam pe razatoare mare, urmand sa le rasturnam pe toate peste fasole.
                      Usturoiul il curatam si il pisam, dupa care, il frecam cu ulei pana iese ca o pasta. Adaugam putina sare si cele 2 linguri de smantana si mestecam pana se incorporeaza smantana.
                      Rasturnam si mujdeiul de usturoi peste fasole si amestecam totul si mai adaugam sare si piper dupa gust.
                      O mancare usoara aromata si delicioasa.
       
                      Pofta buna!


         
                   

Banutei cu cereale



Aveam o pofta de ceva dulce, ceva de speriat.Dar din ce sa fac ceva dulce? Nu tu lapte , nu tu oua, margarina mai aveam cam jumatate de pachet, si am zis:”hai sa scot ce mai am si vad eu ce incropesc “.Si am scos din dulap:
-vreo 200 g de cereale cu alune si stafide
-150 g de faina (ca atat mai aveam)
-100 g zahar
-200 g de pesmet
-150 g margarina
-cam 2 linguri de cacao
-esenta de vanilie
-coaja si zeama de la jumatate de lamaie
-un plic de praf de copt

Cerealele le-am pus putin la inmuiat intr-un bol cu apa cam cat sa le acopere (10 min).Margarina am topit-o si am lasat-o sa se racoreasca.
Apoi am amestecat toate ingredientele cu cerealele ( cu tot cu apa) si margarina si am obtinut un aluat vartos ca pentru biscuiti.
Din aluat am luat cate o lingura si am format mingiute pe care le-am aplatizat formand niste banutei mai maricuti.
Tava am gatit-o in hartie de copt si am asezat frumos banutei in ea si ..tusti la cuptor.
Dupa vreo 25 – 30 de minute erau gata . Aromele amestecate, de vanilie, cacao , alune si lamaie erau imbietoare facandu-ma nerabdatoare sa le gust. Nu va pot spune cu cata pofta le-am mancat.MihaL si NuTsu au fost incantati si ei. Tocmai de aceea, dupa vreo 2 ore, nu mai era nici un banutel J
Incercati si voi.E simplu si economic.
Pofta buna!