joi, 30 iunie 2011

Clatite aperitiv


Ingrediente:
         Pentru aluat:
- apa
- faina
- secretul gustului de legume
- 2 oua
         Pentru umplutura:
- orez
- ardei gras rosu
- ceapa verde
- sunca presata
- morcov
- sare, piper dupa gust

Mod de preparare:
          Aluatul:
Intr-un castron mai adanc, spargem 2 oua pe care le batem bine, bine cu furculita. Adaugam secretul gustului si mai batem putin, apoi adaugam apa si batem cu telul pana se face putin spuma. Urmeaza faina pe care o adaugam treptat, putin cate putin si batem cu telul pana devine ca o smantana. Intr-o tigaie pentru clatite incingem putin ulei si prajim clatitele, intorcandu-le pe fiecare parte. Le asezam pe o farurie una peste alta si le lasam pana preparam compozitia.
          Compozitia:
Orezul se fierbe cu putin ulei si putin secretul gustului. Cand orezul s-a fiert il lasam sa se raceasca. Morcovul, ardeiul gras, sunca presata si ceapa verde, le spalam, le curatam si le taiem fasii lungi.
          Incorporare:
Luam o clatita si intindem orezul pe intreaga ei suprafata. La mijlocul clatitei asezam frumos legumele si sunca presata, peste care presaram sare si piper dupa gust. Apoi rulam clatita. Si asa vom face cu toate. Pentru a le servi la masa , eu am taiat fiecare clatita in bucatele de 3-4 cm si le-am asezat pe farfurie. Se pot manca si intregi, depinde de gustul si imaginatia fiecaruia. :). Iata cum le-am servit eu :

                             Pofta buna!



 






























miercuri, 29 iunie 2011

Snitele de porc


E minunat ca au aparut rosiile romanesti de gradina. Au gust si savoare, sunt suculente si in acelasi timp parfumate.O aroma incomfundabila. Acelasi lucru il putem spune si despre castraveti. Dar nu despre legume vroiam sa vorbim acum, ci despre reteta mea de snitele de porc. Aceste minunate legume adauga savoare si rafinament snitelelor. Si hai sa recunoastem - si culoare si frumusete farfuriei :). Deci reteta de snitele:

Ingrediente:
- 500 g carne de porc (pulpa)
- 3 oua mari
- faina, cam o ceasca si jumatate
- 1/2 lingura de secretul gustului de legume
- piper, dupa gust
- oregano, tarhon - uscate, cam cat luam intre degete

Mod de preparare:
                        Spalam carnea si o zvantam, apoi o feliem (mie mi-au iesit din 500 g de carne 12 bucati destul de maricele). Dupa asta, ne punem pe deranjat vecinii, batand carne bine cu ciocanul de snitele.Cand am indeplinit aceasta misiune si vecinii au inceput sa ne bata in teava de la calorifer, trecem la preparat aluatul pentru carnita.
                        Intr-un bol destul de maricel, spargem ouale si le batem bine, bine cu furculita. Adaugam secretul gustului, piperul, oregano si tarhonul si batem din nou pana se incorporeaza bine toate condimentele. Apoi adaugam faina putin cate putin si mestecam bine pana capata o consistenta ca si a aluatului de clatite.
                        Buuuuuuuuun! Totul fiind pregatit, nu ne mai ramane decat sa scufundam bucatile de carnita, una cate una, pe rand, in aluatul preparat si apoi repejor, punem carnita astfel gatita in uleiul bine incins. Le prajim si pe o parte si pe cealalta pana se rumenesc bine si le scoate, sa se scurga surpusul de ulei, pe un servetel de hartie.
                       Sunt delicioase! Pot fi un fel principal, sau putem realiza sandwichuri minunate, ori taiate cubulete putem face minuturi. :) . Eu le-am servit ca fel principal, alaturi de cartofi prajiti, rosii, castraveti si arpagic. :)
  
                        Pofta buna!


duminică, 26 iunie 2011

Supa cu galusti


Cum am facut supa cu galusti? Foarte simplu, dar pe cat de simplu, pe atat de delicios.

Ingrediente:
- 4 tartite de la pulpe
- 1 ceapa maricica
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- radacina de telina
- secretul gustului de legume
- 2 oua
- gris
- 1 legatura de patrunjel

Mod de preparare:
                            Am curatat tartitele bine si le-am spalat si le-am pus in oala de 6l, cu vreo 5l de apa. Cand a iceput sa fiarba am luat frumos spuma de deasupra si am pus si legumele, curatate si spalate dar intregi. Am lasat sa fiarba si dupa 30 de minute am pua si 1 lingura si jumatate de secretul gustului de legume.
                            Dupa ce s-au fiert si tartitele si legumele (cam dupa o ora si ceva), le-am scos din supa cu o spumiera.Legumele le-am pasat, iar carnea am separat-o de oase si am facut-o bucatele mici si apoi le-am pus pe toate inapoi in supa. A mai dat cateva clocote si apoi am pus galustile pe care le-am preparat astfel:
                            Am batut bine, bine cu o furculita cele doua oua, am pus cam o lingurita ras de secretul gustului si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.Am batut din nou putin, apoi am pus grisul, putin cate putin si am mestecat pana a devenit ca un aluat, nici prea subtire, dar nici prea gros. Apoi, cu o lingurita, am format galusti pe care le-am pus in supa. Am lasat sa mai fiarba inca vreo 20 de minute, cat sa se umfle si sa se faca pufoase galustile, si apoi am tocat patrunjelul si l-am p[us si pe el in supa. Mirosea asa de bine si arata atat de delicios!
                            Voi ce ziceti? Nu arata bine? Si de-ati sti cat de buna a fost! Tocmai de aceea va rog sa icercati aceasta reteta sa savurati si voi asa cum am facut eu. :)

Pofta buna!
-

Pulpe de pui cu cartofi noi si masline la cuptor



M-am trezit dimineata si ma gandeam:"ce voi gati azi? ce am in frigider?". Si am mers sa vad ce pot face. Am scos 4 pulpe mari care aveau si tartite, vreo 200 g masline si in camara am gasit cartofi noi. Buuuun! Din astea ies felul 1 si felul 2. Deci, m-am pus pe treaba si am gatit tartitele - supa cu galusti, iar pulpele le-am azvarlit in cuptor  pe un pat de cartofi noi si masline. Voi scrie acum reteta de pulpe cu cartofi si apoi pe cea de supa cu galusti.

Ingrediente:
- 4 pulpe taiate in doua
- 6 cartofi maricei
- 200 g masline
- 2 linguri secretul gustului de legume
- tarhon, rozmarin, oregano, chili - toate uscate
- 2 graunti de usturoi
- rosii pentru ornat
- ulei, cam vreo 6 linguri

Mod de preparare:
                          Mai intai spalam si curatam pulpele bine si apoi le taiem in doua.Cartofi ii curatam si ii feliem mai grosi. Apoi, din ulei , secretul gustului, tarhon, rozmarin, oregano si chili facem un fel de dresing in care inecam si tavalim si cartofii si pulpele. Astfel fiind gatite si pulpele si cartofii, vom lua o tava destul de maricica si vom aseza mai intai cartofii, peste care vom presara usturoiul tocat subtire, apoi maslinele si apoi pulpele. Turnam si o cana de apa in tava si introducem la cuptor circa o ora - o ora si 10 min., in functie de cum va place de crocant.
                        

Asa arata dupa ce am scos tava din cuptor.
Am asezat frumos pe farfurie, am presarat 2,3 fire de patrunjel si oregano din gradina mea din balcon si am taiat alaturi, in forma de floare, o rosie zemoasa si delicioasa, peste care am pus o frunza de busuioc si 4 de arpagic, tot din gradina mea :).
Si farfuria arata cam asa:




Si au fost atat de bune, ca am fost laudata si de cel mai mare critic al meu, MihaL :).

Pofta buna!

vineri, 24 iunie 2011

Sarmalute de post in foi de vita


Sunt asa de bune, ca nici nu simti ca nu ar fi umplute cu carne.

Ingrediente:
- foi de vita oparite
- 1 pachet de soia granule
- 7-8 ciupercute maricele
- 200 g masline fara samburi
- 1 mana de orez
- 2 cepe potrivite
- 5 linguri de bulion
- sare si piper dupa gust
- un pic de cimbru uscat
- ulei, cateva linguri
- arpagic care, in gradina mea din balcon, arata cam asa




Mod de preparare:
                           Pentru inceput oparim foile de vita de vie in apa cu putina sare. Apoi ne grabim sa facem umputura minunata.Mai intai punem soia la fiert pentru 15 minute intr-o oala cu apa si sare, dupa care o scurgem bine de apa si o rasturnam intr-un castron mai adanc unde vom realiza intreaga umplutura.
                           Curatam o ceapa si o tocam marunt si o punem la calit in 2-3 linguri de ulei. Cand a inceput sa se aureasca, adaugam ciupercile spalate si taiate marunt.Lasam sa scada putin (pentru ca ciupercile lasa foarte multa apa), apoi sosul rezultat se rastoarna peste soia din castron.
                           Tocam si maslinele marunt si le punem in castron.
                           Orezul il spalam, il scurgem de apa si il adaugam si pe el in castron.Asezonam cu sare si piper si putin cimbru uscat, punem si 2 linguri de bulion si amestecam compozitia rezultata.
                           Ehi...si acum, cu rabdare si istetime, incepem sa impachetam sarmalutele in foile de vita.Cand sunt gata impachetate, legam fiecare sarmaluta cu cate un fir doua de arpagic, pe care l-am oparit in prealabil si imediat dupa oparire l-am mutat in apa cu gheata pentru as pastra culoarea si prospetimea.
                           Intr-o cratita punem cateva linguri de ulei in care vom cali cealalta ceapa ramasa, dupa ce am tocat-o marunt. Dupa ce ceapa s-a calit, adaugam celelalte 3 linguri de bulion ramase si putina apa (cam 2 cani).
Lasam sa clocoteasca si adaugam si sarmalele in sos.Lasam sa fiarba aproximativ 1 ora.Mmmm...sunt delicioase!

                            Pofta buna!



                        

Rulada de pui cu legume

Ingrediente:
- un piept de pui
- un ou
- ardei gras rosu
- morcov
- telina
- ciuperci (coditele, pentru ca palariutele le-am gratinat la cuptor :) )
- patrunjel

Mod de preparare:
Se imparte pieptul de pui in doua si fiecare bucata se bate ca pentru snitel.
Legumele se taie fasii subtiri.
Se condimenteaza la alegere (eu am presarat carnea cu delikat) pieptul de pui, se presara peste el patrunjel tocat, peste patrunjel se aseaza elegant (:) ) legumele taiate fideluta.
Se bate oul bine si cu furculita se intinde uniform peste legume.
Cu delicatete si mult drag (:) ca doar pentru cei dragi preparam bunatati) se ruleaza pieptulde pui in asa fel incat sa il putem prinde cu scobitori de margini.
Se mai presara un piculet de delikat peste rulada si se aseaza intr-o tava stropita cu putin ulei (de preferinta de masline, daca nu avem,e bun si cel de floarea soarelui) si se introduce la cuptor cam vreo 20 - 25 de minute (depinde cum coace cuptorul).Dupa 10 - 15 minute verificam sa vedem cum si daca s-a rumenit..
Dupa ce s-a rumenit, se scoate pe un platou, se lasa putin sa se odihneasca (sa se opreasca din coacere) si apoi se feliaza. :)
               Pofta buna!







Taitei de casa cu sos de rosii


Pentru a face taitei proaspeti si sanatosi, ne trebuie urmatoarele ingrediente:
-oua (eu am facut din 3 oua)
-sare (eu am pus delikat)
-putin ulei (am pus de masline, dar e foarte bun si de floarea soarelui)
-faina cat cuprinde
Deci, am spart 3 oua intr-un lighenus mai maricel,am presarat cam o lingurita rasa de delikat, am picurat cam 2 linguri de ulei de masline si apoi am inceput sa pun faina amestecand incontinu ca sa se incorporeze si am framantat pana mi-a iesit o coca vartoasa, numai buna de intins cu facaletul (asa stiu eu ca-i zice mama mea) sau sucitorul cum spun cei mai invatati pe la scoli inalte de bucatari J.
Coca fiind gata de intins, am purces la actiune. Si am intins coca pana am subtiat-o , cam ca foaia de ceapa. Am presarat-o cu faina si am rulat-o .Si am trecut la taiat taiteii, care erau grosi cam de jumatate de centimetru. Dragut este cand incep sa-I desfac, rulouri fiind, ii iau in maini si incep sa-I scutur, iar ei imi cad printre degete desfacandu-se si aratandu-si siluetele lor de panglicute ondulate si galbioare. O frumusete!


Am incins cam 3-4l de apa cu sare intr-o oala si cand apa a inceput sa fiarba cu bulbuci, am inhatat taitei si i-am bagat in oala cu apa pentru desavarsirea procesului de preparare a lor. Cam 15-20 min. au tot fiert.I-am strecurat prin strecuratoare si am dat drumul la jetul de apa rece peste ei, pentru a le opri fierberea.
Intre timp, cat taiteii au fiert, am facut repede si sosul

Sosul.
Cam ce mi-a trebuit pentru sos? Iata ingredientele:
-rosii (am folosit o cutie de rosii decojite)
-sunca afumata (de la prietenii nostri Felice si Adi), sau orice fel de mezel care va place si il aveti prin frigider
o ceapa
-putin ulei de masline
-verdeturi a la provence
-delikat
-cam o lingura de pesmet
Si am procedat asa: am maruntit legumele in robotul de bucatarie (sau le puteti rade pe razatoare), am taiat sunculita maruntel asa incat sa se topeasca in uleiul incins si sa devina jumari si le-am rasturnat la olalta in uleiul incins intr-o craticioara mai inaltuta.Cand s-au rumenit putin, am pus peste ele rosiile maruntite. Am lasat sa clocoteasca si sa scada putin si am pus putina apa , verdeturile a la provence si delikat-ul.Cand a inceput sa clocoteasca din nou, am pus si pesmetul si am lasat (dar mestecand cu lingura de lemn) sa fiarba pana se ingroasa putin sosul. Cand sosul a fost gata, l-am rasturnat peste taitei.


Asa de bun a iesit, ca MihaL a mancat 2 farfurii cu mot.

Pofta buna!

Ciuperci umplute


Azi (31.05.2011) am gatit ciuperci umplute
Pe langa ciupercute, ne mai sunt necesare urmatoarele ingrediente pentru umplutura:
-branza Feta (pentru ca e cremoasa si usor de amestecat cu celelalte ingrediente)
-ardei gras rosu
-morcov
-frunzele de la ceapa verde
-marar si patrunjel
-piper
-un ou

Ciupercile au niste palariute asa de frumoase si delicate si tocmai de aceea, cu mare grija, am desprins coditele de palariute, care sunt niste boluri in miniatura, tocmai bune pentru umplutura noastra.
Daca ciupercile sunt foarte proaspete, nu mai e nevoie sa cojiti stratul de la suprafata. Eu le-am cojit, deoarece le aveam in frigider de vreo doua zile.
Am presarat in interiorul palariutelor cate un strop de sare si cate un strop de piper.
Ciupercutele fiind gata primenite si asteptand sa fie umplute, am purces la preparat umplutura.
Legumele le-am tocat cubulete mici, mici, iar verdeata am tocat-o maruntel.
Branza am pasat-o cu furculita pana s-a facut ca o crema, apoi am rasturnat peste ea legumele si verdeata si le-am amestecat.
Astfel fiind savarsita umplutura, am asezat-o cu grija in palariutele pe care la randul lor le-am asezat in tava imbracata in hartie de copt .La sfarsit am batut un ou si am uns cu el palariutele umplute si apoi… tusti , ciupercutele la cuptor.Timpul de coacere , cam 15 – 20 de minute.Le-am servit alaturi de pulpe de pui prajite in tigaie si tocanita de  codite de ciuperci.

Pofta buna!

Mazare cu carne de porc


O mancarica foarte consistenta si delicioasa.

Ingrediente:
- 500 g carne de porc (pulpa)
- 3 linguri de ulei
- 500 g mazare proaspata sau congelata
- 1 ceapa potrivita
- 1 morcov
- 1 ardei gras (rosu, galben sau verde, dupa preferinta)
- 5 rosii proaspete mari sau 1 cutie de rosii decojite
- 1 legatura de patrunjel
- sare si piper dupa gust

Mod de preparare:
                          Se spala carne si se taie cuburi. Se incinge uleiul intr-o crataita si se pune carnea la prajit.
Legumele le spalam si le tocam cuburi. Cand carnea este aproape prajita, adaugam in cratita si legumele si le calim si pe ele cateva minute. Apoi adaugam si mazarea si 2-3 cani de apa si  lasam sa fiarba aproximativ 30-40 de minute, pana cand mazarea s-a inmuiat. Punem in cratita si rosiile si mai lasam sa fiarba pana scade si rosiile sunt fierte. Asezonam cu sare si piper dupa gust si la sfarsit adaugam patrunjelul spalat si tocat.
                          E o mancare usor de gatit si foarte consistenta si buna.

                            Pofta buna!

joi, 23 iunie 2011

Prajitura pufoasa cu budinca


Aseara aveam asa o pofta de ceva dulce... dar nu stiam ce sa fac. Vroiam ceva dulce dar racoros. Si atunci m-am gandit ca ceva cu budinca ar fi excelent. Si asa a fost, delicios...Deci, am facut prajitura pufoasa cu budinca.

Ingrediente:
Blat: - 4oua
        -1/2 cana de zahar
        -un praf de copt
        -2 linguri de cacao
        -8 linguri de faina

Crema: - 2 plicuri budinca de caramel
            - 6 linguri de zahar
            - 800ml de lapte
            - 100 g de margarina la temperatura camerei

Sirop: - 1/2 cana de apa
          - 4 linguri zahar
          - esenta de rom

Mod de preparare:
Preparare blat:
          Se bat albusurile spuma, impreuna cu zaharul.Se adauga galbenusurile si cacaoa si se amesteca bine. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt. Se coace timp de 20 min la foc mediu spre mic.

Preparare crema:
          Budinca se amesteca cu cateva linguri de lapte si cateva linguri de zahar. Restul de lapte se pune la fiert cu margarina si cand incepe sa clocoteasca se adauga budinca. Se tine putin pe foc si se amesteca bine pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca.

Preparare sirop:
         Se pun ingredientele pe foc si se fierbe pana se topeste zaharul.

         Blatul se insiropeaza cu siropul obtinut si deasupra se pune budinca, se decoreaza cu ciocolata amaruie rasa si se introduce la figider timp de 2-3 ore. Este asa de buna si racoroasa, incat a mancat si criticul meu cel mai dur, Mihu. Va invit sa incercati si voi reteta si va promit ca nu o sa va para rau.

          POFTA BUNA!

vineri, 3 iunie 2011

Negrese cu nuca


Ingrediente:
-1 pachet de unt
-250g de zahar
-2 linguri de cacao
-150ml lapte
-7-8 linguri de nuca macinata
-200g de faina
-4 oua
-1 plic de parf de copt
-arome (esenta de rom, vanilie,coaja rasa de lamaie)

Mod de preparare:
 Se amesteca untul, zaharul, laptele si cele 2 linguri de cacao intr-o craticioara.Punem craticioara pe foc si se amesteca continu pana fierbe in clocot cateva minute si apoi, crema care a rezultat o lasam sa se raceasca.
  Jumatate din crema o rasturnam intr-un lighenus, peste care adaugam nuca macinata,faina,galbenusurile, praful de copt, aromele si albusurile batute spuma.
  Compozitia se toarna intr-o tava si se da la cuptor la foc mijlociu. Cand blatul este copt se lasa putin la racit pentru a se putea scoate din tava fara sa se rupa. Se taie cuburi.
  Fiecare cub se trece prin crema ramasa, apoi prin nuca macinata, nuca de cocos,sau de pune un mot de frisca sau de crema de prajituri.

POFTA BUNA!


Painea noastra cea de toate zilele


Ingrediente:
-1 kg de faina
-25 g de drojdie proaspata
-3 linguri de ulei de masline
-2 linguri de zahar
-sare dupa gust
-apa calda (cam 500-600 ml)

Mod de preparare:
Intr-un lighean mai mare se amesteca faina cu restul ingredientelor, iar apa se adauga treptat si se framanta bine, bine pana devine un aluat nici foarte moale dar nici foarte tare..E bun aluatul, atunci cand la sectionarea lui,se vad buline de aer.
Impartim aluatul in 2 bucati.Fiecare bucata o vom intinde cu sucitorul, apoi o vom rula formand o bagheta pe care o vom aseza in tava de cozonac sau de chec.Mai putem creea diferite forme jucandu-ne cu aluatul: impletim aluatul,formam bilute si creem o floare...
Dupa ce am asezat aluatul in tavi, acoperim tavile si lasam sa se odihneasca aproximativ 1 ora.
La finalizarea acestei ore observam ca aluatul si duplat cantitatea. Intr-un bol spargem un ou si il batem bine cu furculita. Cu o pensula de bucatarie intindem oul peste aluat si dam tava la cuptor cam 45 de minute. Atat dureaza la cuptorul meu...In functie de cuptorul vostru, veti stabili timpul de coacere facand testul cu scobitoare, dar numai dupa ce au trecut cel putin 30 de minute.
Pofta buna!