vineri, 24 iunie 2011

Taitei de casa cu sos de rosii


Pentru a face taitei proaspeti si sanatosi, ne trebuie urmatoarele ingrediente:
-oua (eu am facut din 3 oua)
-sare (eu am pus delikat)
-putin ulei (am pus de masline, dar e foarte bun si de floarea soarelui)
-faina cat cuprinde
Deci, am spart 3 oua intr-un lighenus mai maricel,am presarat cam o lingurita rasa de delikat, am picurat cam 2 linguri de ulei de masline si apoi am inceput sa pun faina amestecand incontinu ca sa se incorporeze si am framantat pana mi-a iesit o coca vartoasa, numai buna de intins cu facaletul (asa stiu eu ca-i zice mama mea) sau sucitorul cum spun cei mai invatati pe la scoli inalte de bucatari J.
Coca fiind gata de intins, am purces la actiune. Si am intins coca pana am subtiat-o , cam ca foaia de ceapa. Am presarat-o cu faina si am rulat-o .Si am trecut la taiat taiteii, care erau grosi cam de jumatate de centimetru. Dragut este cand incep sa-I desfac, rulouri fiind, ii iau in maini si incep sa-I scutur, iar ei imi cad printre degete desfacandu-se si aratandu-si siluetele lor de panglicute ondulate si galbioare. O frumusete!


Am incins cam 3-4l de apa cu sare intr-o oala si cand apa a inceput sa fiarba cu bulbuci, am inhatat taitei si i-am bagat in oala cu apa pentru desavarsirea procesului de preparare a lor. Cam 15-20 min. au tot fiert.I-am strecurat prin strecuratoare si am dat drumul la jetul de apa rece peste ei, pentru a le opri fierberea.
Intre timp, cat taiteii au fiert, am facut repede si sosul

Sosul.
Cam ce mi-a trebuit pentru sos? Iata ingredientele:
-rosii (am folosit o cutie de rosii decojite)
-sunca afumata (de la prietenii nostri Felice si Adi), sau orice fel de mezel care va place si il aveti prin frigider
o ceapa
-putin ulei de masline
-verdeturi a la provence
-delikat
-cam o lingura de pesmet
Si am procedat asa: am maruntit legumele in robotul de bucatarie (sau le puteti rade pe razatoare), am taiat sunculita maruntel asa incat sa se topeasca in uleiul incins si sa devina jumari si le-am rasturnat la olalta in uleiul incins intr-o craticioara mai inaltuta.Cand s-au rumenit putin, am pus peste ele rosiile maruntite. Am lasat sa clocoteasca si sa scada putin si am pus putina apa , verdeturile a la provence si delikat-ul.Cand a inceput sa clocoteasca din nou, am pus si pesmetul si am lasat (dar mestecand cu lingura de lemn) sa fiarba pana se ingroasa putin sosul. Cand sosul a fost gata, l-am rasturnat peste taitei.


Asa de bun a iesit, ca MihaL a mancat 2 farfurii cu mot.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu